כמה באמת שטח ביישובים הבדואים בנגב מנוצל לבניה?
תנועת רגבים מפרסמת נתונים חדשים המצביעים על כך כי חרף מאות אלפי הדונמים שהוענקו ליישובים הבדואים בנגב לאורך השנים, הם אינם מנצלים את הקרקעות ואחוז גבוה מהן שוממות וריקות. הסיבה לכך טמונה בסוגיית "תביעות הבעלות" במסגרתה כ – 5% מהבדואים בנגב טוענים לבעלות על קרוב ל 800,000 דונם. רגבים: "חייבים לשנות את כללי המשחק"
בחלק ניכר מיישובי הבדואים בנגב, היקף האוכלוסיה המתגוררת בתחומם קטן בהרבה ביחס לשטח שהוקצה להם, מה שיוצר שטחי ענק שוממים ויישובי רפאים, כך עולה מנתונים חדשים שמפרסמת תנועת רגבים. לדוגמה, במרחב מרעית הסמוך לערד הכולל את היישובים מכחול, כוחל'ה ודריג'את, מתוך 15,548 דונם המוקצים ליישוב, מנוצלים בפועל רק 2,458 דונם (15.8%) למגורים ומתגוררים בהם כ – 2,819 תושבים בלבד. דוגמה נוספת בעיירה כסייפה שגודלה 13,666 דונם, השטח המנוצל למגורים הוא 3,061 דונם בלבד (22.4%) ומתגוררים בה כ 20,000 תושבים. לצורך השוואה, גודלה של כפר סבא הוא 14,500 דונם ומתגוררים בה מעל 110,000 תושבים.
תנועת רגבים שחוקרת את הסוגיה לאורך שנים, מסבירה כי הסיבה לכך טמונה בסוגיית תביעות הבעלות, סוגיית מפתח בהבנת החברה הבדואית בנגב. בשנות ה-70 מדינת ישראל אפשרה לבדואים להגיש תביעה לבעלות על קרקע בנגב, כך הוגשו 3,220 תביעות שעד היום אף לא אחת מהן התקבלה על ידי בית המשפט, והקרקעות נרשמו בבעלות המדינה. חרף זאת, החוק הבדואי קובע שאף בדואי לא יכנס לשטח שבבעלות בדואי אחר ללא הסכמתו, "חוק" זה מהווה בסיס לרוב מלחמות הדמים בקרב המגזר.
על אף שאותם הטוענים לבעלות על קרקע מעולם לא הצליחו להוכיח כי היא אכן שלהם, מדינת ישראל יצאה מגדרה לאורך השנים בנסיונות להגיע עימם להסכמי הסדרה ופיצויים אך נחלה כשלון מוחץ, תוך שהיא יוצרת להם תמריץ דווקא להמשיך ולהמתין מתוך ציפייה כי יוכלו להרוויח יותר בהסכמים עתידיים בשל עליית ערך הקרקע והורשת הזכאות מדור לדור.
במקביל, מדינת ישראל מתוך רצון לייצר מענים לאוכלוסיה הבדואית ומחוסר הבנה של אותה סוגיית מפתח, הקימה עוד ועוד יישובים ושרטטה קווים כחולים על קרקעות הנמצאות תחת תביעה וכתוצאה מכך מעל 70% משטחי היישובים אינם מפותחים ואינם מיושבים, ולא ניתן לקיים בהם רצף מענים ותנאים להבטחת איכות חיים, ובוודאי לא לכנס את הפזורות סביב.
יהודה קאפח, רכז דרום בתנועת רגבים: "שנים שאנו שומעים זעקות שלבדואים אין איפה לגור. אך מה מתברר? שהם קיבלו יותר שטח מכל מגזר אחר במדינה ולמעשה לא מנצלים אותו כלל. כך למעשה מספר מצומצם של בדואים הטוענים לבעלות על הקרקע תוקעים גם את המגזר הבדואי עצמו וגם את מדינת ישראל כולה ולא מאפשרים לפתח ישובים נורמאליים עם איכות חיים ושכונות לקליטת תושבי הפזורה. חייבים לשנות את כללי המשחק: בראש ובראשונה להבין ולהכיר את הבעיה, ופשוט לייצר מצב שלאותם תובעים יהיה תמריץ כן להגיע להסכם ולשחרר את הפקק, ובטח ובטח שהפתרון הוא לא להקצות ולו מטר נוסף לאותם יישובים."
קראו את מאמר הדעה בנושא באתר "מידה" >>
צפו ביהודה קאפח, רכז דרום ברגבים בראיון בערוץ 14 >>
מה התנאים לזכאות לקרקע במדינת ישראל? לפני מספר ימים יצאה הממשלה בהודעה חגיגית על זכאות לקרקעות עבור מילואימניקים. מדהים לא? אז זהו שמי שקרא את האותיות הקטנות הבין שמדובר במספר מצומצם מאוד של אנשים שיזכו לבסוף בקרקע הנכספת (כ900 מגרשים)… בו בזמן, בנגב הפקרות שוד הקרקעות נמשכת, ויש מי שחושבים שהנגב כולו שייך להם! אז איך זה קורה? למה המדינה לא מתערבת? ומי מאיים על מי?6. קטגוריה: ירושלים, ריבונות ומשילותדגל פלסטין על בית ספר בירושלים?! בתוך תחומי ירושלים, בגן לאומי "נחל רפאים" בין צור הדסה למושב אורה, פועל בית ספר של הרשות הפלסטינית, תומכת הטרור הרצחנית. הפעם, לא מדובר רק ב"עוד" תוכנית לימודים מסיתה, מדובר במבנה שהוקם ונבנה באופן בלתי חוקי ומופעל ע"י הרש"פ, כל זאת מטרים ספורים מקו רכבת ישראל. אפילו נשיאת בית המשפט העליון דורית בייניש הדגישה בעבר כי: "אזור מרחב בתיר מהווה נקודת תורפה ביטחונית הקורצת לארגוני טרור, וכי יש בידי מערכת הביטחון מידע מודיעיני פרטני הנוגע לניסיונותיהם של ארגוני טרור לחדור לישראל מכיוון זה" הפרת הריבונות הבוטה הזו בתוך בירת ישראל חייבת להיעצר.
עוד באותו נושא
נהרס עד היסוד
גן אירועים בלתי חוקי שאיים על כביש מרכזי בגוש עציון עוד בשנת 2021 התריעו רכזי השטח של רגבים ושל מועצת גוש עציון על עבודות פיתוח בסמוך לציר 398, , ומאז החלנו במאבק משפטי עיקש. בשנת 2022 הגשנו לביהמ"ש עתירה בדרישה להרוס את גן האירועים המפואר עד כדי מנקר עיניים וכמובן הבלתי חוקי שנבנה בינתיים במקום. לפני […]
ארמון פלסטיני בלב שטח C, ואיפה המדינה?
ארמון פלסטיני בלב שטח C, ואיפה המדינה? בחודשים האחרונים אנחנו עדים לשינוי משמעותי וחסר תקדים שמובילה מנהלת ההתיישבות בשטחי C. היקף הריסות הבב"חים בעליה של עשרות ואולי אפילו מאות אחוזים. אנחנו מברכים על כך! ועדיין- מי בונה וילה מפוארת כזו בסכומים כאלו במקום ללא היתר? מי שבטוח שלא יהרסו לו אותה. ודווקא כאן אנחנו קוראים לתת […]