תכנית "שדה בוקר" – התכנית הלאומית להחזרת המשילות בנגב || כסלו התשפ"ג – נובמבר 2022

לעיון בתוכנית המפורטת, לחצו כאן

׳תכנית שדה בוקר׳ מבית תנועת רגבים מציגה חזון ארוך טווח לפיתוח הנגב. התוכנית נועדה להציע מענה לאתגרים באזור, הכולל את הסדרת התיישבות הבדואים, חיזוק המשילות, וכן תוכנית לפיתוח המרחב והפיכתו לאזור מפותח ומשגשג. הנגב מהווה את עתודת הקרקע המשמעותית האחרונה בארץ, אך למרות זאת, עדיין מתנהל כ׳חצר האחורית׳ של ישראל, עם בעיות קשות של משילות, פשיעה והזנחה. התוכנית מציגה תפיסת עולם הרואה בנגב אזור בעל חשיבות אסטרטגית עליונה למדינת ישראל, ברוח דוד בן גוריון.

התוכנית מושתת על שלושה אדנים:

  • תוכנית אופרטיבית מפורטת להסדרת התיישבות התושבים הבדויים בנגב
  • תוכנית כוללת לחיזוק שלטון החוק והמשילות בנגב
  • תוכנית אסטרטגית לפיתוח תשתיות, תחבורה והתיישבות בנגב, המציבה יעד לשנת 2050

הסדרת התיישבות הבדואים בנגב:

הפזורה הבלתי חוקית בנגב מהווה את אחד המכשולים הגדולים ביותר לפיתוח הנגב, ואתגר משמעותי הניצב בפני מדינת ישראל. ההתיישבות הבדואית משתרעת על שטחים עצומים בצפון הנגב, וממשיכה להתפתח באופן בלתי נשלט כל העת. כל הניסיונות שנעשו מצד מדינת ישראל להסדיר את היישובים הבדואים עד היום, לא נשאו פרי. תנועת רגבים עוסקת בנושא הסדרת התיישבות הבדואים כבר 20 שנה. הניסיון רב השנים וההבנה העמוקה של כלל ההיבטים בנושא הביאו לגיבוש של חבילת המלצות לפעולה, המוצגות בתוכנית ׳שדה בוקר׳.

ראשית, התוכנית ממליצה לחלק את הנגב ל-15 מרחבי הסדרה נפרדים, על מנת להתמודד באופן ממוקד יותר עם כל אזור. ההסדרה תבוצע בהתבסס על הישובים הקיימים, אך תוכרז עיר על שבטית, שאליה יעברו התושבים מחוסרי השיוך השבטי. יחוקק חוק הקובע הליך פיצוי אחיד לכלל תושבי הפזורה, ובאופן שיתמרץ הגעה מהירה להסכמות, בניגוד למצב הקיים היום, שבו התושבים יודעים כי הפיצוי מהמדינה גדל עם הזמן.

אחת הסוגיות המאתגרות היא תביעות הבעלות של בדואים על אדמות. הבעיה גורמת להימנעות של התושבים הבדואים מהגעה להסדרה, וכן לחשש לעבור למגרשים שיושבים על אדמה שקיימת עליה תביעה. התוכנית מציעה להפריד ככל הניתן בין סוגיית היישוב מחדש ובין נושא תביעות הבעלות, כך שלא תהיה סיבה להתעכב בהגעה להסכם. כמו כן, ייקבע מתווה של פיצוי כספי בלבד לתובעי הבעלות, תוך הצבת דד ליין מטעם המדינה עד להכרזה על השטחים שבמחלוקת כאדמות מדינה.

זוהי סקירה תמציתית ולא ממצה של כמה מן הנקודות המרכזיות המופיעות בתוכנית. הקישור לתוכנית המפורטת מופיע בתחתית העמוד. רגבים מאמינה כי צעדים אלו חיוניים על מנת להתמודד עם הסדרת הפזורה הבדואית, ולהביא לסיום מוסכם של הסוגייה שמעסיקה את מדינת ישראל והבדואים כבר עשורים רבים.

חיזוק שלטון החוק:

תוכנית ׳שדה בוקר׳ שואפת להפוך את מרחב הנגב לאזור מרכזי, משגשג ומשמעותי במדינת ישראל. אך עוד בטרם מציבים תוכניות שאפתנית לפיתוח ובנייה, חובה על מדינת ישראל לטפל באופן יסודי בבעיות המשילות החמורות באזור. הפשיעה והפרוטקשן הנפוצים כיום לא יאפשרו להפוך את הנגב לאזור אטרקטיבי המושך אוכלוסייה והשקעות. על כן, מציעה רגבים חבילת צעדים לחיזוק המשילות ושלטון החוק בנגב.

התוכנית ממליצה על נקיטה של מספר צעדים ממשיים: מבצע נרחב לאיסוף כלי נשק בלתי חוקיים בקרב הבדואים, החמרה בעבירות תנועה מסכנות חיים, הקצאת כוחות ייעודיים לשמירה על תשתיות צה״ל ומניעת פשיעה חקלאית. הקמת יחידה מיוחדת לטיפול בעבירות הפרוטקשן, תוך החמרה משמעותית בענישה. בעיה מרכזית הקיימת בתחום האכיפה היא חוסר היכולת לאתר עבריינים המתגוררים בפזורה ללא כתובת מסודרת. התוכנית ממליצה על רישום נ״צ בכתובת המגורים, כך שיתאפשר מתן דו״חות, קנסות, וביצוע מעצרים במידת הצורך. פעולות אלו אמורות להפחית באופן משמעותי את כמויות עבריינות, ולהפוך את הנגב לאזור בטוח הרבה יותר.

תכנון נגב 2050:

התוכנית מציעה לראות את מרחב הנגב, המהווה כ-60% משטח מדינת ישראל, כאזור הפיתוח המרכזי של ישראל ב25 השנים הקרובות. במסגרת זאת, מוצב חזון שאפתני של פיתוח עירוני מאסיבי להגדלת מספר התושבים בנפת באר שבע ל- 2.5 מיליון תושבים, שהם 15% מתחזית האוכלוסייה בכלל מדינת ישראל בשנת 2050. יעד זה דורש פיתוח משמעותי של תשתיות מדינתיות באזור. בהתאם לכך מתוכננת גם הקמת שדה תעופה בינלאומי בנבטים או במצפה רמון וסלילת רכבת מהירה לאילת, הקמת עיר חדשה בערבה לצד מסילת הרכבת ותעלת הימים מים סוף לים המלח.

מרחב הנגב מהווה את עתודת הקרקע המשמעותית האחרונה של מדינת ישראל. בדומה לחזונו של בן גוריון, תנועת רגבים מאמינה כי ניתן להפריח את הנגב, ולהפוך את המדבר לאזור פורח ומשגשג. כדי לממש את החזון, חובה על מדינת ישראל לאמץ גישה חדשה לטיפול באתגרים איתם מתמודד האזור, בפרט בכל הנוגע להסדרת הפזורה הבדואית והשלטת חוק וסדר במרחב. ׳שדה בוקר׳ מציגה תוכנית סדורה ומפורטת, המתבססת על 20 שנות ניסיון והבנה עמוקה של אתגרי האזור.

כאמור, מסמך זה מציג באופן תמציתי ונוח לקריאה את ׳תוכנית שדה בוקר׳, ולא מקיף את כלל הנקודות החשובות בתוכנית. לעיון בתוכנית המפורטת, לחצו כאן.